Posts tagged Girişimcilik

Harekete Geçmek Üzerine

Bazı kıssalar vardır ki “eh, ders vermek için bu kadar abartılmaz ki” dersiniz. Ama aşağıdaki kısa hikaye bunun aksine önyargılarımızın ve harekete geçmek için sadece denemeye kalkışmamızın önemi üzerine yazılmış basit ama keyifli bir hikaye.

Padişah, maiyetini önemli bir görev için sınamak istemiş. Birçok güçlü ve akıllı adam etrafında toplanmış. Padişah onları bugüne kadar görüp görebilecekleri en kocaman kapının önüne getirerek şöyle söylemiş.
“Siz akıllı insanlar, benim bir sorunum var ve hanginizin bunu çözebileceğini görmek istiyorum. Burada krallığımdaki en büyük ve ağır kapıyı görüyorsunuz. Hanginiz bunu açabilirsiniz?”
Saray mensuplarından bazıları açamayız der gibi başlarını sallamış. Diğerleri, çevresindekilere göre daha akıllı sayılanlar, kapıyı daha yakından incelemiş fakat onlar da açamayacaklarını kabul etmişler. Bu akıllı insanlar böyle söyleyince saraylılar sorunun çözülemeyecek kadar zor olduğunda fikir birliğine varmışlar.
Sadece bir vezir kapının yanına giderek onu şöyle bir gözden geçirmiş ve elleriyle yoklamış, açmak için çeşitli yolları denemiş, en sonunda kuvvetle yüklendiğinde ağır kapı açılmış.


Meğer kapı zaten tam kapalı değilmiş ve açmak için deneme isteği ve yüreklilikle davranma cesaretinden başka bir şey gerekmiyormuş. Padişah vezire şöyle söylemiş:
“Sadece gördüğün ve işittiğine bağlı kalmadan, kendi gücünü devreye soktuğun ve denemeyi göze aldığın için saraydaki görevi sen olacaksın.”

Girişimci İçin Abrakadabra “Think, Talk, Do”

Abrakadabra “Söylediğim gibi yaratacağım.”

Düşündüğünüzü yapmak için sihirli cümlelere ihtiyacınız yok. Geçerli bir sisteme ve taktiğe ihtiyacınız var. Bir tarza.. Bir felsefeye… Düşün, Konuş ve Yap.

Think…

Düşünmek zorundayız. Düşünmek ve yapmak, lakin önce düşünmek. Düşüncelerimiz arzuladığımız hedef hakkında bir şablon oluşturmamızı sağlar. Oluşturduğumuz fikrin iskeleti istişare ile şekillenecek ve hayata geçmeye hazır hale gelecektir. Hedef insanı motive eder ve olumsuz koşullar karşısında dayanak olur. Ticaret insanı, siyaset insanı ya da bilim insanı olmak isteyebiliriz. Çocukluğumuzda bu konular hakkında hiç bilgilendirilmemiş olabiliriz. Zeki insanlar yollarını kendileri çizerler. Zeki insanlar öngörü sahibidir. Yetiştiğimiz çevre, ailemiz, okuduğumuz okullar geleceğimizi hatta hayal gücümüzü olumsuz yönde etkilemiş olabilir. Önce düşünmeli ve planlamalı. Hedef koymalı. Ne için savaşacağım?

Hayata karşı geleceği hakkında duruşunu belirlemiş bir girişimci kısa ve uzun vadeli hedeflerini koymuş ve bu konuda düşünüyor olmalı.

Talk…

Konuşmak zorundayız. Düşündüklerimizi paylaşmak istişare etmek lazım gelir. Aklı selim vizyoner ve tecrübe sahibi dostlarla fikri paylaşmalıyız. Bu yeni bir iş, yapılması gereken bir organizasyon ya da katılmamız gereken bir topluluk, STK hatta siyasi parti olabilir. Mutlaka eklenecek ve çıkartılacaklar vardır. İyi yontulmuş oduna heykel derler. Kısa veya uzun vadeli yapmak istediklerimiz hakkında istişare halinde bulunmak mutlaka yeni kapıları ve fikirleri açar. Girişimciye çevre ve vizyon katar.

Do…

Yapmak zorundayız. Kendimize, milletimize, ailemize, çevremize daha iyisini verebilmek için yapmak zorundayız. Girişimci katkı sağlayandır. Geliştiren, üretendir. Fikirlerimizi kurgulayıp geliştirdikten sonra “Girişmek” zorundayız. Tasarlanan, istişare edilip olgunlaştırılan fikri hayata geçirmek için bir yerinden tutmak ve başlamak gerekir. Bireysel ya da içinde bulunduğumuz topluluk adına yapmak zorundayız.

Faruk KURUCAN