Posts tagged zirvesi

Yaşasın Başaramadık!

İyi bir mentör’ün skalasına,  onu başarıya taşıyan girişimlerine bakalım. “Başardım” içerikli zafer cümleleri kurduğu zamanların öncelerinde “Yine olmadı, bu seferde başaramadık” hüzünlerinin yattığını görürüz. Başaramamak Japonya kadar olmasa bile ülkemizde de yadırganır ve çevresi tarafından girişimcinin yetilerine ve azmine olan güven zayıflar. Şu söylemlerin ardı arkası bir müddet bitmez “Yavrum sigortalı bir işe gir çalış, heder ediyorsun kendini” Lakin gerçekte girişimci;  başarısızlıkları ile pişen ve başarısızlıklarını tekrar etmeyerek başarıya ulaşan azim sahibine denir.

29 Eylül’de Özyeğin Üniversitesi ve etohum işbirliği ile gerçekleştirilen Başarısızlık Zirvesinde bende seyirciler arasında ki yerimi aldım. Oldukça ‘başarılı’ geçen başarısızlık zirvesinin ikincisini tüm katılımcılar ve seyirciler gibi bende merakla bekliyorum. Aşağıda zirveden çıkarımlarımı kendi yorumumla sunuyorum. Keyifli okumalar.

Finansal desteği (ör: Baba parası) olmayan yeni girişimcilerin zorlandıkları bazı konu başlıkları vardır;

–          İş yönetimi ve kurulumu konusunda tecrübesizlik,

–          Güvenilir ortak, çalışma arkadaşları,

–          Maddi kaynak yetersizliği,

–          İyi bir mentör bulamamak,

–          İkinci adımda ne yapacağını kestirememe, Plansızlık,

–          Vergi ve hukuk sistemi konusunda bilgisizlik,

–          Yalnızca para kazanmaya odaklanma,

–          Birden fazla konu ile ilgilenme, Bir işe odaklanamama,

Bu başlıklardan biri ya da birden fazlası girişimciyi batırmaya yetebilir. Yeni bir fikir geliştirdiğimizde hepimizde aynı heyecan olur. Bu sefer kesin olacak. Bu fikrin eşi benzeri yok, daha önce yapanı hiç görmedim. Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Erhan hocamın dediği gibi “Eşi benzeri yoksa belki bir sebebi vardır” işe başlamadan önce başarma oranımızı yükseltmek için önce müşteriyi dinlemek onun ne istediğini bilmek çok önemli.

İnsanın hem özel hayatında hem iş hayatında ‘çakılma’ sebepleri olarak yukarıda yazdıklarımın yanında; ilişkilerimizi, çalışanlarımızı iyi yönetememek, Standartlara takılmak, iyi dinlememek ve dinletmemek ve Einstein’ın “Aynı şeyleri tekrar ederek farklı sonuç alamazsınız” sözü üzerine ısrarcı olmayı da sayabiliriz. Başarmak için kişisel olarak hayat görüşüne sahip olmalı ve sosyal anlamda temel konular hakkında birikimlerimizi artırmaya devam etmeliyiz. Ve yeniden denemeli, farklı açıdan bakarak ve düşünerek yeniden denemeliyiz.

Sözün özü: Her girişimci başarısızlığı tadacaktır. Başaramamak sonuç değil sonuca giden tecrübedir.