Şu İnovasyon Dedikleri

Son zamanlarda bu terimi çok duyar olduk “İnovasyon” bizim için ne ifade ediyor?

İnovasyon; Tam karşılığını dilimizde bulamasa da kendisini “Toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması” olarak tanımlar. Türkçe’de “yenilik” , “yenilikçilik” ve “yenileme” çağrışımları uyandırır. Kısaca inovasyon her yerde ve her şeyde yapılabilir. Her geçen yıl Avrupa’da ürün ve hizmet sektöründe yapılan inovasyonel fikirleri desteklemek için girişimcilere milyonlarca dolar finansal destek sağlanmaktadır. Ülkemiz de teknokentler ve kosgeb’inde destekleri ile inovasyonun değeri her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır.

Aslında ülkemizde inovasyonu çok önceden kavramış ve uygulamaya geçirmiş beyinler de var. Buna günümüzden en güzel örnek “Volitan” isimli tasarım harikası teknesi ile New York’ta ‘Uluslararası Tasarım Ödülü’ nü (IDA 2007) alan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu’yu verebiliriz.

Bir diğer örnekte proje bazında temel ekonomik ve toplumsal sorunlarımızın inovasyonu destekleyen bir kültüre sahip olmamamızdan kaynaklandığı gerçeğinden hareketle başlatılan “Eski Köye Yeni Adet Getirin ! ” (EKİN) projesi inovasyona açık girişimci nesiller yetiştirilmesini hedefliyor.

Teknoloji Yönetim Derneği koordinasyonunda Referans Gazetesi, Türkiye Bilişim Vakfı, ODTÜ Teknokent, Technopolis-Group ve İnternotial Socrety for Professionel İnnovation Management işbirliği ile yönetilen proje 2005 yılında başlatıldı. Türkiye’de ilk defa düzenlenen Dünya Bankası Yaratıcı Kalkınma Fikirleri yarımasını kazanan proje ilköğretim öğrencileri ve öğretmenlerini inovasyon ve inovasyona dayalı girişimcilik fikirleri konusunda eğitiyor.

İnovasyon yapmak hayatımızın her safhasında mümkündür. Yenilemek , değiştirmek, yeniden yapmak fiilleri insanoğlunun hayatını kolaylaştırmak için gerçekleşen bir süreçten ibarettir. İnovasyonel fikirleri , sıradışı düşüncelerimizi girişimcilik ruhumuzu ve potansiyelimizi saklamayalım. Kendi kendimizi fikirlerimizle ajite edelim. Fikir ajitasyonunun yaydığı duygusal yoğunluk ruhi dinginliğe ve motivasyona neden olacaktır. Genç girişimciler olarak bu süreç geleceğimiz adına hayati önem taşımaktadır.

Faruk Kurucan

Bir Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir